Een handig trucje van de natuur: adiabatisch koelen

Adiabatische koeling is een van de wonderen der natuur. Door waterverdamping wordt er warmte aan de lucht onttrokken. Dit betekent dat het een koelend effect heeft. Vergelijk het met sporten. U heeft het warm en gaat zweten. Zodra het zweet verdampt op de huid, wordt de warmte onttrokken aan uw lichaam en daalt uw lichaamstemperatuur. Menerga is ontwikkelaar en producent van innovatieve lucht- en klimatiseringsystemen die te koop zijn bij Menerga verkooppunten en zet dit natuurkundige proces van adiabatisch koelen om in hoog efficiënte klimaattechniek. Op deze manier kan bijvoorbeeld uw datacenter veilig koel worden gehouden.

Wat kan de werking van adiabatisch koelen voor u doen?

Het verdampen van het vocht uit de lucht zorgt voor afkoeling, dat is adiabatisch koelen. Hoe gaat dat precies? Stelt u zich voor dat een luchtbehandelingskast van ontwikkelaar en producent Menerga in een zwembad wordt geplaatst, om middels adiabatisch koelen het klimaat onder controle te houden. De lucht uit het zwembad komt in de kast terecht en wordt bevochtigd met onbehandeld leidingwater. Dit water verdampt, waardoor de warmte wordt onttrokken en de lucht een temperatuur van circa 21 graden Celsius zal bereiken. De zogeheten retourlucht en toevoerlucht blijven tijdens dit proces continu van elkaar gescheiden, zodat bacillen en andere ziekteverspreiders zo min mogelijk kans krijgen.

Het voordeel van adiabatisch koelen voor uw kantoor

Natuurlijk wilt u zelf kunnen bepalen hoe warm het is op kantoor en u wilt de luchtkwaliteit optimaal houden. Maar wanneer u dit zelf gaat regelen, wordt de luchtvochtigheid vaak erg hoog. Dit zal niet het geval zijn. Bij Menerga, producent en ontwikkelaar van klimaatsystemen, weet men dat in de meeste kantoren een warmteoverschot bestaat. Dit komt door alle aanwezige personen en alle apparatuur. Tijdens een persoonlijk gesprek met een van de specialisten worden alle wensen en eisen besproken, waardoor een manier van adiabatisch koelen wordt gevonden die bij uw bedrijf past. Een goede klimatisering verhoogt de prestatie en motivatie van uw werknemers!