Let op! Rekent uw verhuurmakelaar in Amsterdam dubbele courtage?

Een goede verhuurmakelaar in Amsterdam vinden is niet eenvoudig. Als u met regelmaat op zoek bent naar woonruimte voor bijvoorbeeld uw (expat) werknemers in Amsterdam, is het fijn om altijd bij dezelfde partij terecht te kunnen. Een betrouwbare verhuurmakelaar in Amsterdam heeft dan ook de voorkeur boven particuliere verhuur.

De titel verhuurmakelaar is in Amsterdam niet beschermd

Het beroep van makelaar, voor zowel verkoop als verhuur, is sinds 2001 geen beschermd beroep meer. Dit betekent dat in principe iedereen zich ‘verhuurmakelaar’ of ‘woningbemiddelaar’ in Amsterdam kan noemen, zonder dat er hier enige controle over is. Sinds de jaren ’70 is er wel een vergunningsplicht voor verhuurmakelaars in Amsterdam, waardoor er wel enige controle is gekomen over de praktijken van woningbemiddelaars.

De VVA

Bij de zoektocht naar een verhuurmakelaar in Amsterdam is het daarom goed om te achterhalen of deze een vergunning bezit of lid is van de VVA. Leden van de VVA zijn namelijk, wegens de strenge regels van de vereniging, vrijgesteld van de vergunnningsplicht. Bijvoorbeeld op de website van verhuurmakelaar Haagen & Partners kunt u direct lezen dat dit bedrijf is aangesloten bij de VVA, wat maakt dat u dus met een gerust hart met deze verhuurmakelaar in zee kunt gaan.

Van twee walletjes eten

Het verdienmodel van veel verhuurmakelaars is jarenlang dubbel geweest. Dit hield in dat ze aan zowel de verhuurder als de huurder een ‘bemiddelingscourtage’ vroegen. Met zo’n model dient de verhuurmakelaar zowel de verhuurder als de huurder. Het is dan alsof de makelaar die u inhuurt voor het verkopen van uw huis ook de vertegenwoordiger is van de koper. Bij onderhandelingen over bijvoorbeeld de prijs of het contract moet de makelaar dan met zichzelf onderhandelen. In de verkoop is dit een absurde situatie, maar in de verhuur was het de gewoonste zaak van de wereld.

Aan welke kant staat de verhuurmakelaar?

Met zo’n verdienmodel weet u als huurder én verhuurder nooit aan welke kant uw verhuurmakelaar staat. Hierdoor kunt u er niet van uit gaan dat deze jouw belang op de eerste plek heeft en dit terwijl u de beste man of vrouw hier wel voor betaalt. Waarom zou u anders een (verhuur)makelaar in de arm nemen?

https://haagen-partners.nl/