Webcompleet
Image default
Tuin en buitenleven

Gaan insecten echt in insectenhuisjes?

Insecten zijn fascinerende wezens die een belangrijke rol spelen in ons ecosysteem. Ze bestuiven bloemen, ruimen dood organisch materiaal op en dienen als voedsel voor andere dieren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen graag deze prachtige dieren willen aantrekken en beschermen in hun tuinen en buitenruimtes. Een van de manieren waarop dit kan worden gedaan, is door het ophangen of plaatsen van insectenhuisjes.

De grote vraag is; werken deze insectenhuisjes echt? Zullen insecten er daadwerkelijk gebruik van maken? En zo ja, welke soorten insecten zullen erin wonen? In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden en meer informatie geven over hoe je een succesvolle habitat kunt creëren voor onze kleine vrienden.

Wat zijn insectenhuisjes?

Insectenhuisjes zijn kleine huisjes die speciaal zijn ontworpen om onderdak te bieden aan verschillende soorten insecten. Deze huisjes kunnen variëren van simpele houtblokken tot complexe bouwwerken met meerdere kamers. Het doel van deze huisjes is om een veilige plek te bieden voor de insecten om te nestelen en zich voort te planten.

De meest voorkomende soorten huisjes zijn bijvoorbeeld:

– Bijenkast: Een bijenkast is speciaal ontworpen om honingbijen aan te trekken en een veilige plek te bieden om honing te maken.

– Vlinderhuis: Een vlinderhuis is ontworpen om vlinders aan te trekken en is vaak gevuld met takjes en bladeren waar ze kunnen rusten.

– Lieveheersbeestjeshuis: Een lieveheersbeestjeshuis biedt een veilige schuilplaats voor deze nuttige insecten, die zich voeden met bladluizen en andere plagen.

– Solitaire bijenkast: Deze kast biedt een veilige plek voor solitaire bijen om hun eitjes te leggen en hun nakomelingen groot te brengen.

 

Werken deze huisjes echt?

Het antwoord is ja! Insectenhuisjes zijn zeer effectief in het aantrekken van verschillende soorten insecten. Het belangrijkste is echter dat je het juiste type huisje gebruikt voor de juiste soort insect.

Bijvoorbeeld, een bijenkast zal honingbijen aantrekken terwijl een lieveheersbeestjeshuis lieveheersbeestjes zal aantrekken. Het is ook belangrijk om te onthouden dat niet alle insectenhuisjes geschikt zijn voor elke locatie of elk klimaat. Je moet rekening houden met factoren zoals de temperatuur, vochtigheid en beschutting wanneer je beslist welk type huisje je wilt plaatsen.

Welke insectensoorten zullen erin wonen?

Er zijn talloze soorten insecten die gebruik kunnen maken van een insectenhotel. Hieronder staan ​​een paar van de meest voorkomende soorten:

– Bijen: Honingbijen, solitaire bijensoortenen hommels vinden allemaal onderdak in speciale bijenkasten.

– Vlinders: Veel verschillende soorten vlinders, waaronder het kleine koolwitje en de citroenvlinder, zoeken beschutting in een vlinderhuis.

– Lieveheersbeestjes: Lieveheersbeestjes zijn zeer nuttig voor de tuin omdat ze zich voeden met bladluizen en andere plagen. Ze maken graag gebruik van lieveheersbeestjeshuizen.

– Gaasvliegen: Deze insecten eten bladluizen en andere kleine insecten. Ze vinden vaak onderdak in bijenkasten of andere houtblokken die je als huisje kunt gebruiken.

Wil je je tuin helemaal compleet maken, dan horen daar naast insectenhotels ook nog enkele vogelhuisjes bij. Zo geef je niet alleen onderdak aan insecten, maar ook aan vogels. Er zijn zelfs huisjes voor egels te koop. Wil je dus veel dieren aantrekken hang dan een vogelhuisje op, enkele insectenhuisjes en zet eventueel nog een egelhuisje neer als je vaak egels in je tuin ziet wandelen.