Webcompleet
Image default
Hobby en vrije tijd

Wat zijn filamenten

Zoals je met de inkt in de pen tekent, zo teken je met plastic met de 3d pen. Het plastic bestaat uit dunne strengen die filamentenheten. Er zijn verschillende soorten plastic; ABS en PLA. ABS wordt het meest gebruikt, maar er zijn ook pennen die alleen geschikt zijn voor PLA. Voordat je dus filamenten besteld moet je eerst weten welk soort voor jouw pen geschikt is. Er wordt bij ons vaak geïnformeerd naar de verschillen. Uiterlijk zie je de verschillen niet, het zit hem meer in de eigenschappen van beide filamenten.

ABS filament

Zoals wij al vertelden, is dit de meest voorkomende soort. ABS betekent Acrylonitrile Butadiene Styrene. Omdat dit plastic uit aardolie wordt vervaardigd, is het schadelijker voor het milieu dan de PLA versie. Omdat ABS een sterk en hard materiaal is, is deze ook uitermate geschikt om reparaties door professionals uit te voeren of onderdelen te maken. Bovendien heeft het een lange levensduur. Het vervormt of breekt ook minder snel dan PLA. ABS heeft een hogere smelttemperatuur nodig en de snelheid van het printen gaat langzamer. Er zijn vele kleuren ABS filament te koop. Ook bestaan er glow in the dark’ filamenten, het plastic licht dan op in het donker en geeft een bijzonder effect. ABS is een vrij bekend materiaal. Zo wordt er speelgoed van gemaakt. Maar ook producten die goed tegen warmte moeten kunnen, zoals een dashboard in een auto.

PLA filament

Dit filament is beter voor het milieu dan ABS omdat het is vervaardigd uit mais, aardappelen en suikerbieten, natuurlijke producten dus. Hierdoor ruik je een zoete geur tijdens het werken met PLA. PLA staat voor Polylactic Acid. Het heeft een gladder en meer glanzend oppervlak dan ABS. Het is echter wel brozer en zal sneller vervormen. Ook PLA filament is in vele kleuren verkrijgbaar bij Goedkope3dpen.

Lees meer :

Gerelateerde artikelen

Dating sites 50+

Radioguide is jou internetstation

Speeddating? Ontmoet 7-10 singles via www.speeddating-belgie.be!