Webcompleet
Image default
Financieel

De caravanverzekering vergelijken, zo ga je te werk

Voor elke verzekering geldt dat het afsluiten ervan gepaard gaat met bepaalde kosten. De caravanverzekering vormt hier uiteraard geen uitzondering op. Voor het afsluiten van deze verzekering zijn er uiteraard bepaalde keuzes die gemaakt dienen te worden. Afhankelijk van deze keuzes zal je kunnen vaststellen dat de premie best aanzienlijk kan oplopen. Gelukkig zijn er ook manieren om deze premie te drukken. De caravanverzekering vergelijken voordat je tot afsluiten overgaat is bijvoorbeeld altijd meer dan de moeite waard. Door het uitvoeren van een vergelijking zal je immers kunnen vaststellen dat de premie onderling tussen de verschillende verzekeraars stevig kan verschillen. Zo weet je precies bij welke verzekeraar je de verzekering voor jouw caravan tegen de meest interessante voorwaarden kan afsluiten.

Wat is een caravanverzekering?

Voordat we je precies gaan aangeven waar je rekening mee moet houden bij een caravanverzekering vergelijken is het de moeite waard om eerst even specifiek aan te geven wat je nu eigenlijk van een dergelijke verzekering kan verwachten. Voor heel wat mensen geldt dat zij er zomaar vanuit gaan dat een caravan altijd mee is verzekerd onder de autoverzekering die men heeft afgesloten. Dat is niet helemaal correct, maar er valt inderdaad wel degelijk iets voor te zeggen. Op het ogenblik dat de caravan verbonden is met de auto vormt ze eigenlijk één geheel. In die situatie is het dan ook inderdaad correct dat de caravan is verzekert door de autoverzekering.

Het probleem zit hem echter in het moment waarop de caravan losgekoppeld wordt van de auto. In dat geval is het immers zo dat de dekking van de autoverzekering komt te vervallen. Met andere woorden, de caravan is vanaf dat moment niet langer verzekert tegen eender welke vorm van schade. Dit geldt zowel voor de schade aan de caravan zelf als voor de schade die mogelijks kan worden aangericht tegenover derden. Om ervoor te zorgen dat dit geen negatieve impact kan hebben op de persoonlijke financiële situatie van de eigenaar wordt er door veel mensen voor gekozen om een caravanverzekering af te sluiten. Deze dekt de schade immers wel in op het ogenblik dat de caravan niet is verbonden met de auto. De caravanverzekering afsluiten kan wel op verschillende manieren gebeuren. Daarover echter meer verderop op deze pagina.

Waarom de caravanverzekering vergelijken?

Het spreekt voor zich dat het vergelijken van de caravanverzekeringen die op de markt zijn terug te vinden niet verplicht is. Je kan er ook perfect voor kiezen om deze verzekering gewoon af te sluiten bij je vaste verzekeraar. In principe is er niemand die hier ook maar iets over kan zeggen. Dat gezegd hebbende is  de kans zeer groot dat je dan niet kan rekenen op de beste dekkingen. Bovendien bestaat het risico ook dat je een te hoge verzekeringspremie zal betalen. Het hoeft niet gezegd dat dit door de meeste mensen absoluut voorkomen wil worden. Geldt dat ook voor jou? Dan zal je tot de conclusie komen dat het vergelijken van de verschillende verzekeringen voor caravans ontzettend belangrijk is. Alleen op die manier ben je aan de start van jouw caravan avontuur verzekerd van de meest interessante voorwaarden tegen de bovendien scherpst mogelijke verzekeringspremie.

Hoe kan je de caravanverzekering vergelijken?

Voor de caravanverzekering vergelijken kan je in de praktijk op twee verschillende manieren te werk gaan. De eerste mogelijkheid die je hebt is het uitvoeren van een berekening en / of vergelijking op de website van je verzekeraar. Voor menig aantal mensen geldt dat ze hier de voorkeur aan geven, bijvoorbeeld omdat ze het reeds gewend zijn om te werken met de website in kwestie. Op zich is daar natuurlijk niet echt iets mis mee. Anderzijds is het zo dat een caravanverzekering vergelijken op deze manier je zelden voorziet van een correct beeld van de realiteit. De verzekeraar in kwestie zal er immers alles aan doen om haar caravanverzekering als beste uit de test te laten komen.

Een veel betere keuze is het dan ook om te kiezen voor je caravanverzekering vergelijken op een neutrale vergelijkingssite. Wanneer je dat doet zal het achterliggende systeem de verschillende caravanverzekeringen bij de diverse verzekeraars gaan vergelijken en tegenover elkaar gaan afwegen. Op deze manier kom je tot een neutraal eindresultaat welke meteen duidelijk zal maken welk type caravanverzekering nu precies de meest interessante keuze is.

Tips om rekening mee te houden bij het vergelijken

Er zijn best een aantal behoorlijk belangrijke tips om rekening mee te houden bij een caravanverzekering vergelijken. De eerste belangrijke tip hebben we uiteraard hierboven reeds gegeven. Deze tip maakt immers duidelijk dat je er altijd goed aan doet om een neutrale vergelijking uit te voeren. Alleen op die manier kan je immers recht rekenen op de meest voordelige caravanverzekering premie. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het ook een aanrader om rekening te houden met de verschillende interessante tips die we hieronder voor jou op een rijtje hebben gezet.

  1. Let goed op het verschil in dekkingen tussen de basis- en allrisk verzekeringen;
  2. Controleer altijd de voorwaarden wanneer er sprake is van een actietarief;
  3. Let op het eigen risico bij het afsluiten van een caravanverzekering;
  4. Ook het eigen risico is een zeer belangrijk aandachtspunt om rekening mee te houden;

Bij het uitvoeren van een vergelijking voor wat het afsluiten van de caravanverzekering betreft is het altijd een absolute must om rekening te houden met de exacte voorwaarden van de verschillende verzekeringen die je tegenover elkaar afweegt. Niet zelden is er immers sprake van een verschil in voorwaarden die ook het verschil in premie min of meer rechtvaardigt. Wees hier dus altijd aandachtig voor. Je moet immers altijd appelen met appelen en niet met peren vergelijken.

Let op de clausule in verband met verhuur!

Ga je, je potentiële caravanverzekering vergelijken? Ben jij van plan om de caravan die je gaat aanschaffen of aangeschaft hebt te gaan verhuren? Hou er dan rekening mee dat de standaard verzekering voor caravans geen dekking voorziet tijdens periodes waarin er sprake is van verhuur. Ga je dus met andere woorden verhuren? Dan kan hier een aanvullende dekking voor zijn vereist.