Webcompleet
Image default
Aanbiedingen

Een beginnersgids voor fietsonderhoud

Weten hoe je zelf kleine fietsreparaties kunt uitvoeren kan je tijd en geld besparen. Zelfs als je jezelf niet als mega handig ziet, is een basis fietsreparatie niet zo moeilijk als het lijkt. Met wat gereedschap en wat oefening kun je in een mum van tijd je eigen fietsreparatiegoeroe worden. Laten we de basis van fietsonderhoud doornemen, zodat je volgende rit veilig en plezierig is. Lees snel verder en bespaar een heleboel geld!

 

Je remmen afstellen 

Een van de belangrijkste vaardigheden om te hebben als het gaat om fietsonderhoud is het afstellen van remmen. Met de remmen kun je afremmen of stoppen, dus is het belangrijk om voor elke rit te zorgen dat ze goed functioneren. Om je remmen af te stellen, begin je met het losdraaien van de twee moeren op elk remblokje met een inbussleutel of een schroevendraaier. Knijp vervolgens in de remhendel totdat de remblokjes dicht genoeg tegen het wiel schuren zonder het te raken. Draai ten slotte de moeren weer vast en controleer of je remmen goed werken door er opnieuw in te knijpen – de remblokken moeten nu tegen het wiel wrijven als je dit doet. Zo niet, herhaal dit proces dan tot alles goed is afgesteld. Zo simpel is het!

 

Een band vervangen 

Als je band er plat uitziet of zacht aanvoelt, zelfs na het oppompen, als je er met je duim op drukt, is de kans groot dat je de binnenband moet vervangen. Om dit te doen haal je eerst het wiel van het frame van je fiets en haal je de resterende lucht uit de binnenband met een handpomp of een ventielverwijderaar (afhankelijk van het type ventiel dat je binnenband heeft). Gebruik vervolgens een verstelbare sleutel of een tang om beide kanten van de band van de velg te verwijderen. Je hebt misschien vet nodig voor deze stap, aangezien dit vrij strak kan zijn. Als beide kanten verwijderd zijn, haal dan eventueel gebroken glas of ander troep uit de band voordat je er een nieuwe binnenband in doet en deze met een handpomp. De binnenband is niet zomaar lek, dus controleer voor de zekerheid tweemaal. Zie je deze reparatie niet zitten om zelf uit te voeren? Breng dan je fiets naar fietsenmaker Deventer Roto Tweewielers. Hier kun je terecht voor zowel kleine als grotere reparaties.

 

https://www.rototweewielers.nl/