Webcompleet
Image default
Energie

Hoe groen is jouw energieleverancier?

Je hebt bewust gekozen voor groene stroom, maar hoe weet je welke energieleverancier het groenst is? Je denkt wellicht dat groene stroom altijd goed is, maar grootschalig onderzoek naar groene stroom wijst uit dat niet elke leverancier van groene stroom ook écht groen is. Want groene stroom is niet altijd 100% groen. Zo wordt groene stroom soms opgewekt in het buitenland en wordt het naar Nederland getransporteerd om hier gebruikt te worden. Dit transport is soms belastend voor het milieu, waardoor deze groene stroom niet altijd 100% groen is. Gelukkig leveren de meeste energieleveranciers CO2 of bosgecompenseerd gas. Dit houdt in dat voor iedere kubieke meter aardgas dat wordt opgewekt, een klein bedrag wordt geïnvesteerd in een groenproject of in een project dat zich inzet voor een beter milieu in binnen- en buitenland.

Kies voor een energieleverancier met een groencertificaat

Welke energieleverancier het groenst is, bepaal je aan de hand van een groencertificaat. Dit Garantie van Oorsprong certificaat geeft aan dat er een megawattuur aan stroom op een duurzame manier wordt opgewekt. Ook staat hierin beschreven waar en hoe de energie is opgewekt. Ook weet je dan wanneer deze energie is opgewekt en met wat voor installatie. Er wordt zelfs vermeld hoe de installatie gefinancierd is. Zo’n Garantie van Oorsprong certificaat is er ook voor groen gas. Op deze manier kun je na grootschalig onderzoek naar groene stroom achterhalen welke energieleverancier het groenst is en weet je alles over de groene stroom die uit je stopcontact komt, tot in de kleinste details.

Welke energieleveranciers in Nederland zijn het groenst?

Greenpeace doet ieder jaar grootschalig onderzoek naar groene stroom. Zo achterhalen zij welke energieleverancier in Nederland het groenst is. Dit doen zij in samenwerking met de Consumentenbond, Natuur & Milieu en Wise. De productiewijze, inkoopwijze en leveringswijze worden bekeken. Op deze manier wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het verbeteren van het milieu. De productie van energie heeft namelijk een belangrijke impact op het milieu. Dus wil je een steentje bijdragen aan het verbeteren van het milieu? Kies dan een energieleverancier die positief te boek staat in het duurzaamheidsonderzoek. Zo help je de schade aan het milieu op een eenvoudige manier terug te dringen.