Webcompleet
Image default
Internet

De 5 grootste internet beveiliging risico’s

Wanneer we het hebben over IT risico’s, hebben we het over internet beveiliging. Met de digitalisering werken we meer online. Dit brengt ook andere risico’s met zich mee. De digitale criminaliteit neemt toe en het is belangrijk om je als bedrijf goed te beschermen tegen deze risico’s. Dit wordt deels automatisch gedaan wanneer je gebruik maakt van Microsoft 365 beveiliging waarbij dit in de automatische updates wordt meegenomen. Ook zijn er acties die je zelf kunt ondernemen. We benoemen de 5 meest voorkomende risico’s.

 

  1. IT systemen

In veel van de gevallen zit het risico in gebreken van het IT systeem. Dit kan te maken hebben met slecht functionerend hardware, software of inconsistente gegevens. Door zorg te dragen dat de ICT-beheerders regelmatig onderhoud of updates uitvoeren voorkom je achterstallig onderhoud. In de meeste gevallen hoeft ICT niet het volledige onderhoud te doen. Programma’s als Microsoft 365 zorgt in de updates dat de beveiliging up-to-date blijft. Laat je informeren welke acties je zelf regelmatig uit moet voeren. 

 

  1. De medewerkers 

Het is niet alleen belangrijk dat het systeem en de software in orde is en wordt bijgehouden. Ook jij en de medewerkers kunnen een risico zijn voor de online veiligheid van het bedrijf. Hackers en cybercriminelen worden met de dag vindingrijker en proberen op diverse manieren de sterkste security-oplossingen te omzeilen. Informeer alle medewerkers over de gevaren van het klikken op verdachte mails of webpagina’s. Ook het zorgvuldig omgaan met wachtwoorden en het locken van je tablet of laptop wanneer je even weg bent van je werkplek kan helpen voor je internet beveiliging.

 

  1. Ongewenste indringers

Hackers en cybercriminelen staan hoog op het lijstje van ongewenste indringers. Onder ongewenste indringers kun je alle ongewenste activiteiten plaatsen. Denk hierbij aan pogingen tot diefstal van gevoelige of persoonlijke informatie, gijzelsoftware, en zo nog veel meer. Een goede beveiliging is een must voor iedere organisatie. Niemand wil dat er gevoelige informatie op straat komt te liggen of dat alle werkzaamheden stil komen te liggen omdat je gehackt bent. 

 

  1. Stroomstoring

Een stroomstoring een risico voor de IT beveiliging? Het zal misschien niet als eerste bij je opkomen. Toch zorgen stroompannes regelmatig voor onderbrekingen in de bedrijfscontinuïteit. Zo kan er niet gewerkt worden wanneer de laptops en computers geen stroom hebben. Je kunt hier voorzieningen voor inbouwen en deze met regelmaat testen. Dit is in de vorm van een ontdubbelde stroomvoorziening. De noodinstallatie is vaak krachtig genoeg om te zorgen dat alle medewerkers veilig door kunnen gaan met hun werkzaamheden. 

 

  1. Externe factoren

Helaas zijn er ook situaties waar we zelf geen grip op hebben. Bij brand, stroomstoring of bij een landelijke storing in de software kunnen de gevolgen groot zijn, maar hebben we er zelf geen invloed op. Het is belangrijk om na te denken en het zo in te richten dat de belangrijkste processen enigszins via een backup oplossing door kunnen blijven gaan.

https://www.cumulusit.nl/diensten/microsoft-365-beveiliging/