Webcompleet
Image default
Aanbiedingen

Het registreren van een domeinnaam, waar moet je op letten?

Het maakt niet uit of je nu een website of webshop hebt voor je voetbalvereniging, schaakclub of bedrijf, er zal altijd een domeinnaam geregistreerd moeten worden. Een domeinnaam registreren is heel erg eenvoudig maar het kan bij veel verschillende partijen. De ene is goedkoper dan de andere en bij de ene hosting provider heb je meer vrijheden in het beheer van je eigen domeinnaam. Allemaal punten om rekening mee te houden. Echter zijn de extensies van een domeinnaam ook belangrijk.

Welke extensies moet ik gebruiken bij het registreren van een domeinnaam?

Als je niet thuis bent in het wereldje van domeinnamen en hosting dan is het erg lastig om te bepalen welke extensie je nu het beste kunt gebruiken. Najah lastig, wat is het “beste” om te doen. Vaak slaan mensen aan de twijfel terwijl dat in principe niet eens nodig is.

Bij het registreren van een domeinnaam ga je eerst onderzoeken of de handelsnaam nog beschikbaar is bij de KvK, die is belangrijk als je een eigen bedrijf start. Is de handelsnaam namelijk bezet dan is de domeinnaam vaak ook bezet. Is dit niet het geval en je koopt hem toch dan is de kans aanwezig dat de persoon met de handelsnaam een keer bij je aanklopt en je hem in kunt leveren (bij wijze van spreken).

Daarna ga je bepalen wat je doelgroep is en waar deze doelgroep zich bevindt. Is dit in Nederland en gaat die 100% niet de grenzen over dan is de keuze snel gemaakt en koop je een .NL domeinnaam.

Ga je internationaal dan is een .COM of .EU extensie voor je domeinnaam een verstandige keuze.

Is het een organisatie dan is een .ORG domeinnaam vaak een voor de hand liggende keuze.

Tegenwoordig heb je naast de “normale” domeinnamen ook de nieuwe generatie domeinnaamextensies. Denk bijvoorbeeld aan .SHOP, .STORE, .BLOG, .ONLINE en ga zo maar door. Ook deze extensies zie je steeds vaker terugkomen. Als je dus een webwinkel wilt beginnen dan is het helemaal niet ongebruikelijk om dit met een .SHOP extensie te doen. Daar kun je alle kanten mee op en het is voor een bezoeker direct duidelijk wat hij op je website kan verwachten.