Webcompleet
Image default
Beauty en verzorging

5x manieren om littekens te behandelen

Een litteken ontstaat als je huid beschadigd raakt, bijvoorbeeld door verbranding, een schaafwond, een operatie of een ongeluk. Tijdens het genezen van de wond kan er een litteken achterblijven. Ook acne kan littekens veroorzaken. Of een litteken blijft zitten, hangt af van hoe diep de huid beschadigd is. Een oppervlakkige beschadiging gaat meestal vanzelf weg, maar schade dieper in de huid, zoals in de lederhuid, kan een blijvend litteken geven. Hoe kun je littekens behandelen? Lees er hier meer over!

Chemische peeling

Een operatieve manier om littekens te behandelen is met een chemische peeling. Hierbij wordt een speciale chemische stof op de huid aangebracht die diep doordringt. Dit zorgt ervoor dat de huid zich vernieuwt, waardoor de oude huidlaag afschilfert en er een nieuwe huid tevoorschijn komt. Hoewel dit goed kan werken om littekens te verminderen, moet je wel rekening houden met wat hersteltijd en voorzorgsmaatregelen.

Laserbehandeling

Laserbehandelingen zijn een andere operatieve keuze om littekens minder opvallend te maken. Je hebt meer dan een laser apparaat, zoals CO2-lasers of laserpeeling. Beide kunnen worden ingezet voor littekenbehandeling. Deze behandelingen verbeteren de textuur en het uiterlijk van het litteken. Hoewel het even kan duren voordat je resultaten ziet, kunnen laserbehandelingen de zichtbaarheid van littekens verminderen.

Dermabrasie

Dermabrasie is een chirurgische ingreep waarbij een dun laagje huid wordt weggeschraapt. Hierdoor kan de huid beter genezen en kunnen littekens minder opvallen. Het is vooral effectief bij atrofische littekens, waarbij de huid dunner is geworden. Na deze behandeling is nauwgezette nazorg en begeleiding door een medische expert essentieel.

Littekenpleisters

Een niet-chirurgische aanpak voor littekens omvat het gebruik van littekenpleisters. Deze pleisters, meestal gemaakt van siliconen of polyurethaan, worden op het litteken aangebracht en blijven gedurende 12 uur zitten. Deze behandeling duurt ongeveer acht weken. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om hun volledige effectiviteit te bevestigen, suggereren sommige studies dat littekenpleisters kunnen helpen om littekens zachter en vlakker te maken.

Siliconentherapie

Siliconentherapie is een andere optie zonder operatie om littekens te behandelen. Deze aanpak is vooral effectief bij keloïde en hypertrofische littekens. Het houdt in dat siliconengels en/of sprays gedurende ongeveer twee maanden op het litteken worden aangebracht. Het doel van siliconentherapie is om littekens zachter, vlakker en gladder te maken. Hoewel het niet elk litteken volledig zal laten verdwijnen, kan het aanzienlijke verbeteringen opleveren.