Webcompleet
Image default
Beauty en verzorging

De invloed van voeding op de huid

Er zijn allerlei factoren die een rol spelen in de gezondheid van je huid. Een goede huidverzorgingsroutine, gebruikmaken van zonnebrandcrème en natuurlijk regelmatig een verzorgende behandeling bij een huidkliniek. Maar wist je dat voeding ook veel invloed heeft op je huid? Bij veel ongezond eten zal je op den duur last krijgen van een doffe huid. In dit artikel lees je alles over de invloed van voeding op je huid en wat je beter wel en niet kunt eten. 

Waarom heeft voeding invloed op je huid?

Voeding heeft dus een groot effect op de gezondheid van de huid. Maar waar ligt dat precies aan? Door de juiste soorten voeding te eten, krijg je voedingsstoffen binnen die belangrijk zijn bij het herstel van de huid. Een voorbeeld hiervan zijn eiwitten. Eiwitten zijn namelijk de bouwstenen van je lichaam: ze zijn nodig voor allerlei processen en maken deel uit van cellen. Een deel van de eiwitten wordt door je lichaam gemaakt, maar het andere deel moet je via voeding binnenkrijgen. Een ander voorbeeld zijn gezonde vetten, zoals omega-3. Deze vetten zijn ook via voeding te verkrijgen en zorgen voor bouwstenen en brandstof. Doordat dit soort voedingsstoffen niet standaard in elk dieet zitten, kan het voorkomen dat je er te weinig van binnenkrijgt. In dat geval zul je last krijgen van een slechtere huid.

Wat moet je eten voor een gezonde huid?

Er zijn dus bepaalde voedselsoorten die je vooral moet eten wanneer je een gezondere huid wilt. De eerste zijn groente en fruit. Hier zit veel vitamine C in, welke belangrijk zijn voor de aanmaak van collageen. Vitamine C zit voornamelijk in paprika’s, kool, citrusvruchten, kiwi’s en bessen. Andere gezonde voedselsoorten zijn wortelen, avocado’s en zoete aardappelen. Hier zitten veel antioxidanten in, wat helpt met het stevig houden van de huid. De veroudering van de huid wordt namelijk veroorzaakt door vrije radicalen in je lichaam en die worden onschadelijk gemaakt door antioxidanten.

Wat moet je niet eten? 

Er zijn natuurlijk ook voedselsoorten die ongezond zijn voor je huid. Een voorbeeld daarvan is suiker. Bij te veel suikers, maar ook bij veel geraffineerde graanproducten, zul je op den duur last krijgen van meer rimpels. Ook alcohol is slecht voor de huid. Het zorgt voor uitdroging en snellere veroudering van de huid. Het is dus beter om wat minder te drinken als je een gezondere huid wilt.